urt

Uppsala Riksspelmanstrio

Uppsala Riksspelmanstrio är, som namnet antyder, en trio av riksspelmän boende i Uppsalatrakten. Trion består av Jonas Isaksson, riksspelman på klarinett på Upplandslåtar, Pontus Estling, riksspelman på klarinett på Västgötalåtar, samt Sheshti Johansson, riksspelman på fiol på Närkelåtar. Trion spelar traditionell Svensk folkmusik, men de ovanliga sättningarna och de experimentella arrangemangen fyllda av improvisation kring melodi och stämspel skapar en fräsch känsla av nyskapande och musiken känns extra levande. Inom Uppsala riksspelmanstrio finns en stor bredd i instrumentkännedom, vilket gör att trion överraskar med ständigt varierande sättningar, även om den vanligaste sättningen utgörs av basklarinett och fiol, tillsammans med altfiol, klarinett eller en fiol till.

Medlemmar:
Pontus Estling

Pontus Estling
- Klarinett, basklarinett, munspel och svensk säckpipa

Pontus är idag kanske Sveriges främsta företrädare på klarinett inom svensk folkmusik. Han har en förkärlek till blåsinstrument och hanterar just klarinetten på ett tämligen unikt sätt i jämförelse med den klarinettmusik man kanske är van att höra. Pontus är riksspelman på västgötalåtar men bjuder på utpräglade fiol- och klarinettlåtar från hela Sverige. Repertoaren inrymmer också musik från t ex Norge och Östeuropa, samt klassisk musik och jazz.


Jonas Isaksson

Jonas Isaksson
- fiol, klarinett och gitarr

Jonas Isaksson riksspelman


Kersti

Sheshti Johansson
- Fiol

Sheshti är en av få spelmän som har ett fast grepp om den närkingska traditionen och endast 19 år gammal blev hon riksspelman på Närkelåtar. Men Sheshti kan trolla med låtar från hela Sverige. Hon framför sin repertoar med stor energi och eldighet. Därför är hon en mycket uppskattad solospelman, i synnerhet till dans. Sheshti är dessutom en skicklig och omtyckt låtskrivare, och hennes kompositioner har en given plats i Triller.