Emilia och Sheshti

Emilia Amper och Sheshti Johansson

På en resa i Östeuropa hamnade Emilia och Sheshti i en tom tågkupé tillsammans. Kupén fylldes med ens av låtar och ett sprakande samspel hela vägen från Budapest till Prag, medan det böljande landskapet svepte förbi utanför tågfönstret. Detta var begynnelsen på Emilia och Sheshtis gemensamma musikaliska resa. Den fylls av experimentlusta och karakteriseras av ett dynamiskt, elegant och kraftfullt samspel av dessa två väletablerade folkmusikvirtuoser.

Emilia Amper - Nyckelharpa och sång
Emilia är omtyckt för sitt briljanta och svängiga spel, och 2010 blev hon korad världsmästare på nyckelharpa. Hon spelar, sjunger och komponerar musik med influenser från hela världen men hennes hemlandskap Smålands musik ligger henne särskilt varmt om hjärtat. Emilia arbetar som frilansmusiker på heltid och har turnerat i länder som Kina, Brasilien, Indien, Kanada, Namibia och USA. Hon har även varit Grammy-nominerad och vunnit norska Spellemannsprisen tillsammans med kammarorkestern TrondheimSolistene.

Sheshti Johansson - Fiol och sång
Sheshti är en mycket uppskattad solospelman, i synnerhet till dans, och hon framför sin repertoar med stor energi och eldighet. Den närkingska musiktraditionen, som hon innehar titeln riksspelman för, är en av specialiteterna, men Sheshti trollar med låtar från hela Sverige, Norden och Östeuropa. Hon är även en väl anlitad teatermusiker och skicklig kompositör där hennes musik fått ackompanjera och integreras i teater såväl som de har en given plats i hennes ensembler.